Dat doe ik wel even

Geplaatst op: 8 oktober 2021

“Oh dat doe ik wel even… Nee hoor, dat kan ik wel doen. Oh, geen probleem ik doe dat wel…. Te druk, welnee dat gaat lukken”. Uitspraken die ik regelmatig deed. En ik meende het ook. Nu vind ik ook heel veel dingen leuk om te doen en heb ik best veel energie.

Voor mensen zorgen, vrienden die komen eten. Kinderen, kleinkinderen, het is allemaal heel gezellig en leuk. Maar naast het feit dat ik veel leuk vind, was er ook vaak een stemmetje in mij dat zei: “Als je nee zegt, dan heeft dat gevolgen die niet zo leuk zijn.” Want het is fijn om leuk en aardig gevonden te worden.

Lange tijd vond ik mijzelf niet zo leuk en dan is het wel fijn als anderen je in elk geval leuk vinden. Maar toch werkte dat niet echt. Ik mocht leren dat het niet erg is om niet iedereens vriendin te zijn.  Dat ik mag zijn wie God wil dat ik ben. Dat ik trouw mag zijn aan mijzelf, maar misschien nog wel belangrijker: Dat ik trouw ben aan wie God mij gemaakt heeft.

God heeft mij talenten gegeven om anderen te zegenen. Deze mooie talenten zijn niet voor mijzelf. Ik ‘moet’ er mee aan de slag, zodat anderen ervan kunnen genieten. Zo kan ik ook van jou gaven en talenten genieten.

En weet je, ik kan niet van jou en je gaven en talenten genieten als ik jaloers op je ben. Geloof me, ik weet hoe het is! Er waren altijd wel andere mensen die iets deden of er uitzagen wat ik stiekem ook wilde. Ik was meer bezig om te veranderen naar iemand anders, dan trouw zijn aan wie God mij gemaakt had.

Jaag niet na van wat je niet hebt, maar werk met dat wat God je heeft gegeven. En eerlijk gezegd ben ik daar vaak al druk genoeg mee. En omdat ik niet meer hoef te hebben wat jij hebt, dat ik mijzelf mag zijn en niet jou, kan ik ook echt oprecht blij zijn en genieten van de talenten en gaven van anderen. Ook die van jou.

En ik zeg nu ook hardop dat ik niet overal goed in ben. En ik durf ook nee, te zeggen….meestal dan. Een lieve schoonzus van mij zei eens: “Je zegt gewoon, nee sorry, dat gaat mij niet lukken. Uitleg is niet altijd noodzakelijk”.

Ik wil voor iedereen klaarstaan, bereid zijn tot helpen, maar daarbij wil ik trouw blijven aan mijzelf. Dan heb ik energie om van jouw gaven en talenten te kunnen genieten.

En wie weet? Jij van die van mij.

Over de schrijver

Deel deze bemoediging

Onze laatste bemoedigingen

Verkeerd verbonden?

“Ben je een onderwijzeres?”. Ik verwachtte een helder en duidelijk “ja” op mijn vraag. Al vanaf het begin dat ik in deze dienst zat, tijdens

Tijd voor verbouwen

Mijn bidden onder constructie. Mijn gebedsleven staat in de steigers. Ik ben mijn gebedsleven aan het verbouwen.. Huh? Hoe doe je dat dan? Om eerlijk

Als een kind

Luid lachend en zingend trof ik ze aan. Mijn twee dochters. Springend op de bank. Iets wat zij bij ons thuis niet mogen doen. Maar