Tienduizend redenen tot dankbaarheid

Geplaatst op: 24 november 2021

Tienduizend redenen tot dankbaarheid…is dat niet wat veel?

Er zijn voor mij van die dagen, dan sta ik niet in standje ‘dankbaarheid’. Het leven lijkt mij niet toe te lachen en alles lijkt verkeerd te gaan, geen dag om dankbaar voor te zijn. Ik heb dan meer zin om met mijn armen over elkaar hard op de grond te gaan stampen.

Okay, ik ben netjes opgevoed en houdt deze manieren binnen de deur. En als ik dan op straat loop kun je echt niet aan mij zien dat ik ondankbaar ben…. Sorry, ik ben niet ondankbaar, ik kan gewoon even niets bedenken om dankbaar voor te zijn. Dus toch ondankbaar?

Vandaag is het Thanksgiving  in Amerika en Canada, een feest dat groots gevierd wordt. Familie en vrienden komen allemaal bij elkaar om samen het traditionele  Thanksgivingmaal te eten. Hier is het niet zo bekend.  In Nederland vieren we geen Thanksgiving. Jammer, ik zie het wel zitten, een extra dagje vrij en gezellig eten met familie en vrienden.

Oh ja en dan natuurlijk, wat de naam ‘Thanksgiving’ al zegt:  héél erg dankbaar zijn voor alles, deze speciale dag… Nou dat gaat mij vast lukken, één dag per jaar.

“Deze dag is door de Heer gemaakt. Laten we daar blij over zijn!” – Psalm 118:24. Een tekst voor DE Dankbare Donderdag ‘Thanksgiving’! Maar wat nu als ik vrijdag of zaterdag deze tekst lees… Elke dag is een dag die God aan ons geeft en daar mag ik blij en dankbaar voor zijn. Ik voel mij niet altijd blij en dankbaar. Er zijn momenten en situaties in ons leven die echt geen reden tot dankbaarheid geven.

Op één van onze reizen naar Afrika ontmoetten wij een vrouw die ons vertelde dat zij drie kinderen had verloren. Wat een verdriet. In de dienst die daarna begon zag ik haar staan. Met haar ogen dicht was ze God aan het prijzen, maar de tranen stroomden over haar wangen. Zij maakte de keus, ondanks mijn verdriet en pijn, ga ik God prijzen.

Niet zo lang geleden hoorde ik over een vrouw, die het concentratiekamp had overleefd. Ze zei: “Ik heb elke dag een keuze.” De keuze om haat en wrok te hebben of te vergeven. Daar wordt ik stil van. Dus een keuze….

David die veel van de Psalmen schreef had ook een keuze: “Ik zeg tegen mezelf: “Kom, prijs de Heer! Prijs de Heer met alles wat je hebt!” Vaak was het leven van David niet bepaald om over te jubelen. En toch koos hij ervoor om dankbaar te zijn en God te prijzen. Elke dag een keuze maken om ergens dankbaar voor te zijn. Al is het maar één klein dingetje.

Nu moet ik ook ineens denken aan mijn oma. Als wij als kleinkinderen bij haar logeerden en wij over iets mopperden. Dan begon zij te zingen: “Tel je zegeningen, één voor één”. Ik kon dat niet altijd waarderen. Ik wil niet tellen, ik wil mopperen.

Elke dag heb ik een keuze: Ga ik dankbaar zijn, of blijf ik mopperen? Het is niet de vraag: Is er reden om te mopperen en ondankbaar te zijn? Het is een keuze.

Ik ken jouw situatie niet en deze kan best heel pijnlijk en ingewikkeld zijn. En toch…. Als jij dankbaar gaat zijn, en begint met één ding per dag. Jouw omstandigheden veranderen misschien niet, maar wel jouw hart. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je hart meer opengaat. En als jouw hart meer opengaat en je dankbaar wordt, wordt je ook blij. Probeer het gewoon uit.

Vandaag ben ik dankbaar voor….
Wie weet moeten we dat eens vaker aan elkaar gaan vragen. Ik doe mee!

Over de schrijver

Deel deze bemoediging

Onze laatste bemoedigingen

Verkeerd verbonden?

“Ben je een onderwijzeres?”. Ik verwachtte een helder en duidelijk “ja” op mijn vraag. Al vanaf het begin dat ik in deze dienst zat, tijdens

Tijd voor verbouwen

Mijn bidden onder constructie. Mijn gebedsleven staat in de steigers. Ik ben mijn gebedsleven aan het verbouwen.. Huh? Hoe doe je dat dan? Om eerlijk

Als een kind

Luid lachend en zingend trof ik ze aan. Mijn twee dochters. Springend op de bank. Iets wat zij bij ons thuis niet mogen doen. Maar