Tijd voor verbouwen

Geplaatst op: 18 februari 2022

Mijn bidden onder constructie. Mijn gebedsleven staat in de steigers. Ik ben mijn gebedsleven aan het verbouwen.. Huh? Hoe doe je dat dan? Om eerlijk te zijn wist ik ook niet dat het kon, maar het is mogelijk. In onze kerk zijn we begonnen met een periode van 40 dagen rondom gebed. Het boek dat we daarvoor gebruiken heet ‘Trek de cirkel’ van Mark Batterson. Elke dag even stilstaan bij bidden. En daar valt blijkbaar heel veel over te schrijven.

Ik begon wat sceptisch in dit boekje te lezen. Ik moest, want er was ook gevraagd of ik als onderdeel van de serie in de kerk wilde spreken over dit onderwerp. Dan is het best handig dat je even in het boek leest. Maar al snel sloeg mijn sceptische blik om in enthousiasme. Geen boek met een stappenplan om (nog) beter te gaan bidden of nog vromer. Maar gewoon een handreiking over hoe je anders naar je gebedsleven kan gaan kijken.

En ik ontdekte dat ik nog wel wat kon ‘verbouwen’ aan mijn gebed. Niet dat mijn momenten van bidden heel slecht zijn en ik bid ook meer dan alleen op oudejaarsavond, maar ik kreeg nieuwe inzichten en ideeën over hoe het ook anders kon. Niet meteen beter of vromer, maar anders.

Ik ontdekte dat ik in de afgelopen tijd  ‘veilige’ gebeden had gebeden. Dan kon ik niet zo teleurgesteld worden als het anders liep. Het zorgde ervoor dat ik, door teleurstelling, wat meer ‘op safe’ ging bidden. Vooral niet teveel risico in mijn bidden, want dan viel het zo op als het anders liep.

Maar door het lezen van het boek en bezig zijn om mijn bidden te ‘verbouwen’ ben ik gaan zien dat God echt groter is dan mijn gebeden en dat Hij de dingen misschien niet zo beantwoord als ik wel verwacht. Maar dat God mijn gebeden hoort en ze verhoort op Zijn manier.

We leven in een magnetron-cultuur. Graag alles snel en flitsend. En weer door. Een maaltijd in de magnetron, die zo klaar is. Of even door de Mc-drive. Het kan niet snel genoeg. Maar echte maaltijden kosten tijd. Soms moet het sudderen of garen.

We willen antwoord op ons gebed met de snelheid van een magnetron, maar met de liefde en toewijding van een met liefde bereide maaltijd. En dat gaat niet. Wat als? Het eten te vroeg uit de magnetron gehaald wordt? Het is koud, niet lekker.

Wat als? Je te vroeg stopt met bidden? Dan kunnen we het antwoord op ons gebed missen. En ook de uitwerking van het gebed. Misschien veranderen niet direct jouw en mijn omstandigheden in wonderen. Maar wie weet word ikzelf het volgende wonder van mijn gebed. Omdat ik, zelfs als mijn gebed (nog) niet beantwoord is, kan zeggen dat God nog steeds goed is!

Wij kunnen geen wonderen doen.
Wat we wel kunnen is er voor bidden.

Liefs, Esther

 

 

Over de schrijver

Deel deze bemoediging

Onze laatste bemoedigingen

Verkeerd verbonden?

“Ben je een onderwijzeres?”. Ik verwachtte een helder en duidelijk “ja” op mijn vraag. Al vanaf het begin dat ik in deze dienst zat, tijdens

Als een kind

Luid lachend en zingend trof ik ze aan. Mijn twee dochters. Springend op de bank. Iets wat zij bij ons thuis niet mogen doen. Maar

Een goede druppel

Het is zover! Eindelijk, na twee jaar, ga ik weer naar Afrika. Maart 2020 moest ik halsoverkop uit Afrika vertrekken omdat het land waar ik