Oeganda november 2022

Wij zouden op 13 november in Oeganda aankomen, maar door problemen met ons visum moesten we deze reis een week uitstellen. Je denkt dan: dit komt niet goed. Maar God was erbij en het werd een heel mooie en bijzondere reis.

Omdat we een week later kwamen moest er één conferentie vervallen en de rest kon iets aangepast gewoon plaatsvinden. We blijven één nacht en één dag in Kampala. Daar starten we meteen met onze missie. Een dag van vergaderen en voorbereiden van de conferenties.

Namayingo

Daarna reizen we direct verder naar Namayingo, een gebied aan de grens met Kenia. Hier zijn we ook al eerder geweest en het weerzien met Pastor Titus en zijn gezin was hartverwarmend.

De conferentie in Namayingo is zo goed voorbereid. Zoiets maken we weinig mee. Elke dag komen er zo’n 150 leiders om onderwijs te ontvangen. Drie dagen lang hebben we deze leiders mogen bemoedigen met onderwijs, doop in de Heilige Geest, bidden voor (innerlijke) genezing.

Getuigenis:

“Dit is geen gewone conferentie, maar een genezingsconferentie voor leiders!”

Aan het einde van de conferentie in Namayingo worden we blij verrast door de cadeautjes en de giften die wij ontvangen. Kippen, een konijn, avocado’s, eieren en een Afrikaanse mand. Teveel om op te noemen en helaas kunnen we het niet meenemen. Dus zegenen wij op onze beurt andere mensen met deze giften. Al vond onze kleindochter het erg jammer dat opa en oma het konijn niet meenamen naar huis.

Nadat de conferentie in Namayingo afgelopen is reizen we door naar Kaliro.

De reis naar Kaliro is prachtig we komen langs heuvels met grote rotsen en overal is het groen.

Oeganda is een mooi land.

Kaliro

Toen we in maart in Oeganda waren vertelde een vriend aan ons dat er een evangelisatiecampagne was geweest in Kaliro, een afgelegen gebied in het oosten van Oeganda. Een gebied waar veel toverdokters wonen, hekserij is en andere occulte zaken.

Tot hun verbazing waren er ruim 300 mensen tot geloof gekomen. Deze mensen hadden geen plek om bij elkaar te komen en kwamen nu bij elkaar onder een boom. Zouden wij erover na willen denken om hier als stichting een kerk te gaan bouwen? Bij terugkomst in Nederland was Erik meteen enthousiast, dit moeten we doen! En inmiddels is het begin van de bouw een feit. Het dak ligt erop en één muur is helemaal klaar. 

Omdat het schema van de reis aangepast was, kwam de mogelijkheid om twee dagen in Kaliro te zijn.

Wat een bijzondere gemeente vol met geweldige getuigenissen:

‘Een toverdokter die 10 jaar als zodanig een praktijk had gehad was tot geloof gekomen en gaat elke dag op pad om mensen tot geloof te brengen.’

‘Een jongen die acht maanden geleden door de voorganger gevonden werd, helemaal verslaafd aan  drank en drugs, stond nu op het podium God groot te maken. En wat een fantastische stem heeft hij!
‘Een gezin dat werd aangevallen door demonen, zijn bekeerd en helemaal vrij.’

En zo gaat het maar door. Het is zo bijzonder dat wij als stichting, met jullie allemaal die ons ondersteunen, hier deel van mogen uitmaken.

Ontmoetingen

Ook op deze reis hebben we Gods trouw mogen ervaren en meemaken.

Deze reis zal ook gekenmerkt worden door de vele ‘toevallige’ ontmoetingen die wij hebben gehad.

De ‘toevallige’ ontmoeting met de serveersters van een restaurantje waar we gingen ontbijten en Erik een profetie voor ze had en wij voor hen mochten bidden.

De ‘toevallige’ ontmoeting met een voorganger van een kerk waar we langskwamen op weg naar een conferentie. Hij vertelde aan één van ons team: Jullie kwamen precies op tijd, wat een bemoediging zijn jullie voor mij geweest.

De ‘toevallige’ ontmoeting van een vrouw in een conferentie die vroeg of we mee wilden naar het ziekenhuis om voor haar vader te bidden. En als we daar dan toch zijn, er is ook iemand met problemen aan de ogen….

En zo zijn er nog zoveel van deze momenten. We hebben ervaren dat als je er voor openstaat je overal tot zegen kunt zijn voor anderen. God is er voor iedereen.

Busolwe

Onze laatste conferentie is in Busolwe, ook in het oosten van Oeganda.

Op de eerste dag aan het einde van de middag mogen alle voorgangers die op de conferentie zijn even naar voren komen om zich voor te stellen. Al gauw staan er zo’n dertig voorgangers vooraan.

Dit is niet perse het meest favoriete onderdeel van de dag voor ons, tótdat we later het verhaal horen.

In dit gebied willen voorgangers niet samenwerken, niet samen bidden. Ze besteden hun tijd om elkaar lastig te vallen. En volgens de host van de conferentie was het een echt wonder dat deze zelfde voorgangers nu drie dagen naast elkaar op een conferentie zaten.

Het maakte ons stil dat het juist op een conferentie van Fountains of Joy gebeurde.

Uitdelen

Elke reis nemen we heel veel spullen mee om uit te delen. De ene reis zijn dit boeken en nu namen we heel veel kleding mee, maar ook schoenen, speelgoed, knuffels. Sommige spullen die we kregen waren nog nieuw. Ook de gezinnen waar Esther ‘kraamt’ dragen gul bij aan het geven van spullen.

Daar zijn we altijd heel blij en dankbaar voor.