Oeganda maart 2022

Wat een bijzondere reis was dit! Precies twee jaar nadat Esther was geëvacueerd uit Afrika vanwege Covid, mochten we eindelijk weer reizen. We hadden iedereen echt gemist en zagen er naar uit om iedereen weer te zien en te spreken.

Bijzondere reis

Wat een bijzondere reis was dit! Precies twee jaar nadat Esther was geëvacueerd uit Afrika vanwege Covid, mochten we eindelijk weer reizen. We hadden iedereen echt gemist en zagen er naar uit om iedereen weer te zien en te spreken. Deze reis blijven we de eerste nacht in Kampala, om vervolgens door te reizen naar Kayunga, een plek op zo’n vier uur reizen vanaf Kampala.

Kayunga

De conferentie wordt gehouden bij Pastor Charles Kylobi. Een voorganger die wij een aantal jaar geleden hebben ontmoet. We hadden toen over de startende kerk geprofeteerd dat zij een nieuw gebouw zouden bouwen. Inmiddels is dit nieuwe gebouw er en we zijn benieuwd.

De conferentie is voor leiders, zo is ons verteld. Maar tijdens de eerste preek wordt al gauw duidelijk dat de studies die we voorbereid hebben geen aansluiting vinden. Wat nu? Samen bidden we ervoor en wat er dan gebeurt is ook nieuw voor ons. De Heilige Geest neemt de leiding en de preken die we voorbereid hebben worden heel anders. De mensen worden blij en enthousiast. Dit begrijpen ze en dit past bij waar ze zelf zitten. Deze conferentie leren zij nieuwe dingen maar wij ook.

Na drie mooie, maar intensieve dagen, rijden we terug naar Kampala. We blijven de rest van de missie in één guesthouse en reizen vanaf hier naar verschillende kerken.

Kirinya

Na een lange tijd is dit een mooi weerzien met Pastor Richard en Esther, het voorgangersechtpaar van deze kerk. Een echtpaar wat we al bijna 10 jaar kennen en mee optrekken.

De kerken hebben het helemaal niet makkelijk gehad tijdens Covid. Fysiek bij elkaar komen mocht niet en veel mensen zijn weggetrokken doordat zij hun baan zijn kwijtgeraakt.  Een voorrecht om juist in deze tijd te komen en mensen te bemoedigen met een persoonlijk woord van God.

Moeder en kind

Inmiddels is het ‘moeder en kindproject’ een vast onderdeel geworden van onze reizen. In Nederland  is Esther actief als kraamverzorgende, behoudt zij haar accreditatie en kan zij in het buitenland zwangere vrouwen en jonge moeders helpen door les te geven aan deze vrouwen, zodat ze met meer kunde en vertrouwen voor hun baby’s kunnen zorgen.

Namagungo

In Namagungo waren we in een gemeente die voornamelijk bestaat uit jonge mensen die er zo naar verlangen om meer van God te ontdekken. Ook hier waren we eerder geweest. Hun kerk stond toen tussen een moskee en een kroeg in. Nu zijn ze verhuisd naar een andere locatie en opnieuw werden we hartelijk ontvangen.

Eén van de dingen die in de conferenties eigenlijk altijd terugkomen is het toerusten en investeren in leiders. Dit gaat vaak gepaard met langdurig contact over jaren en steeds weer opnieuw bemoedigen, opbouwen en verdiepen.

Schoolproject Nansana

In 2017 heeft Fountains of Joy de kosten betaald voor het bouwen van lokalen en de school voorzien van tafels en stoelen. Deze school heeft veel meegemaakt en is zelfs verhuisd naar een andere locatie. Maar de directeur van de school, Mama Khana, heeft heel veel doorzettingsvermogen en is trouw aan wat God haar heeft toevertrouwd.

Zelf na een heftige covid periode draait de school weer op volle toeren. Het was bijzonder om de kinderen te zien en een ontmoeting te hebben met alle leerkrachten. We mochten voor ze bidden en over hen profeteren. Mooi om deze gepassioneerde mensen te mogen bemoedigen en te zien hoeveel zegen deze school brengt.

Kabalagala Harvest vision ministries

De Harvest church in Kabalagala is inmiddels onze thuisgemeente als we in Oeganda zijn. En het is altijd weer een feest om hier een conferentie te hebben. Dit keer was er een vraag uit het leiderschap om hen te onderwijzen over hoe we meer gevoelig kunnen zijn voor de Heilige Geest.

Wat altijd weer mooi is van deze missies, is dat we zelf ook weer mogen studeren en ontdekken in het Woord van God. Buiten het feit dat wij anderen mogen onderwijzen, bouwt het ons eigen leven ook op.

Kabalagala Pastor Robert

Op loopafstand van de Harvest Church is Pastor Robert een kerk begonnen. “En wij helpen deze voorganger waar wij ook maar mee kunnen helpen”. toen onze vriend Martin dit vertelde was de reactie van Esther: “Zo dicht bij jullie kerk?” Het was even stil en het antwoord was: “Hij gaat mensen bereiken die ik nooit zal bereiken en daarom help ik hem.”

Wat een les om te leren.

Nu mochten wij in deze kerk mensen bemoedigen met een woord van God. De mensen in deze kerk vonden het zo bijzonder dat mensen uit Nederland in hun kerk wilden komen. Wij zijn niet alleen een zegen voor hen geweest, maar zij ook zeker voor ons. Een mooi en waardevol nieuw contact.

Ontmoetingen

Onze reizen worden nog leuker door alle ontmoetingen met heel veel dierbare vrienden. We worden elke keer bij zoveel mensen heel gastvrij en liefdevol ontvangen. En de vriendschappen worden steeds hechter.