Oeganda – September 2017

In september zijn we wederom naar Oeganda gereisd. Dit keer zijn wij in Kampala en omgeving geweest. Kampala is de hoofdstad van Oeganda en vormt tevens een district. De stad heeft ongeveer 5 miljoen inwoners en is de grootste stad van het land. Kampala ligt op 1189 m boven de zeespiegel, vlakbij het Victoriameer.

Inmiddels zijn er zoveel plekken waar wij teruggevraagd worden, dat het ons niet meer lukt om alles in één reis te beslaan. Daarom hebben wij er voor gekozen om in ieder geval één keer per jaar naar Kampala en omgeving te reizen en eenmaal naar Mbale. Dit ligt op ongeveer 7 uur rijden vanaf Kampala.

Naast Erik op de foto staat Ps. Martin Ngollah, onze vriend en gastheer als wij in Kampala zijn. Martin is voorganger van een kerk in Kampala en vanuit deze kerk heeft hij ongeveer 40 gemeenten geplant in meerdere Afrikaanse landen waar hij eindverantwoordelijk voor is.

Gods economie

Deze reis was Michiel Koelewijn een week met ons mee. Michiel is een goede vriend van ons en de auteur van het boek “Gods economie”. Een boek waarin helder en duidelijk aan de hand van Bijbelse principes wordt uitgelegd hoe wij een gezegend leven kunnen leiden. Over dit onderwerp heeft Michiel 5 dagen in een kerk, midden in de sloppenwijk gesproken. Dit was een bijzondere en gezegende tijd.

In de sloppenwijken

Als wij naar Kampala gaan is een vast onderdeel van onze reis dat wij verschillende mensen die in de sloppenwijken wonen gaan bezoeken. Hier delen wij ook de ingezamelde kleding en spullen uit. Bij het bepalen wie welke kleding krijgt, die wij elke keer mee kunnen nemen dankzij de donaties, is ‘Comfort Africa’ heel belangrijk. Dit is een stichting die zorgt draagt voor kinderen in de sloppenwijken.

Naast het brengen van kleding, eten en andere middelen, bidden wij ook met alle mensen waar wij komen.
Erik en Michiel hebben ook voor zieken gebeden. Na een dag in de sloppenwijken te hebben doorgebracht zijn wij altijd zo dankbaar dat wij dit mogen doen.

Na een prachtige week waarin wij met Michiel mochten optrekken, vertrok hij weer naar Nederland. Wij bleven in Kampala, want onze “missie” was nog niet voorbij.

Mukono

In Mukono starten wij met het geven van de cursus “Communicating with God”. Een cursus die mensen helpt om te ontdekken dat God tot iedereen wil spreken.
We zijn hier drie dagen geweest en alle dagen waren de cursisten enthousiast en leergierig. Alle opdrachten die wij hen gaven werd met zoveel passie uitgevoerd. En als zij hun “huiswerk” met elkaar mochten delen was de rij van mensen die een getuigenis hadden zo lang, dat wij ze moesten stoppen. Het was een geweldige tijd met deze leiders.

Naast het geven van onderwijs willen wij als Fountains of Joy ook praktische hulp geven. Als wij ergens een training of cursus geven, zorgen wij bijvoorbeeld ook dat iedereen een lunch krijgt. Dankzij de giften die wij mogen ontvangen is het mogelijk om iedereen 3 dagen lang te voorzien van eten. Zo gaan geloof en handelen hand in hand.

Nieuwe contacten

Na een bijzondere tijd in Mukono stond er alweer een profetische conferentie op het programma. Dit keer in een voor ons nieuwe kerk in Kampala, Revival International Ministries. Een goede vriend van Ps. Martin is Ps. Isaiah en hij heeft ook een kerk in Kampala.

Het blijft bijzonder dat God elke keer zo trouw is en ons woorden en bemoedigingen voor alle mensen geeft. Ook al zijn wij soms moe en lijkt het of wij niets hebben. God is getrouw en Hij heeft altijd iets voor mensen.

Wij werden heel hartelijk en liefdevol ontvangen door de mensen van deze kerk en na drie dagen een conferentie te hebben gedaan wilden zij allemaal dat de conferentie door zou gaan. Wij moesten beloven terug te komen als wij weer in Kampala zouden zijn.

Nansana

In Nansana zijn wij al vaker geweest, maar altijd voor één of twee spreekbeurten. Nu was het tijd voor een profetische conferentie. Het is mooi om elke keer opnieuw mensen te mogen onderwijzen over het feit dat God niet boos op hen is. God verlangt naar relatie en wil communiceren met Zijn kinderen.
Iedereen zat op het puntje van zijn stoel om ook een profetie te mogen ontvangen.
Zelfs nu wij thuis zijn krijgen we regelmatig een mail of app van iemand dat de profetieën die wij uitgesproken hebben al aan het gebeuren zijn. Dat is voor hen maar ook voor ons een bemoediging.

Liefde uitdelen

In het guesthouse waar wij verbleven werkten deze jongens, dagelijks zorgden zij erg goed voor ons. Ook over hen mochten wij profeteren en Bijbelteksten met hen delen. Ze waren zo enthousiast dat ze graag meer wilden horen over het Evangelie.
De dag dat wij vertrokken uit Oeganda kwam de jongen in het rode shirt op Erik toegerend. “Je mag nog niet weggaan, ik heb nog zoveel vragen en ik heb de Heilige Geest nog niet ontvangen.
Op de parkeerplaats hebben wij voor hem gebeden om de vervulling met de Heilige Geest te ontvangen. Ook hebben wij hem in contact gebracht met Ps. Martin, zodat zij een goede kerk kunnen bezoeken.
Waar je ook bent, God wil jou gebruiken. Dat hebben wij weer ontdekt.

Cursus

Voor deze reis hebben wij de cursus ‘Communiceren met God’ in het Engels vertaald, waar wij heel blij mee zijn. Tijdens onze reis ontstond er een idee om de cursus ook in andere talen te vertalen.
Na wat gesprekken is het een feit. De cursus wordt nu in het ‘Luganda’ vertaald, een taal die in Oeganda veel gesproken wordt. Later gaat de cursus ook in het Swahili vertaald worden, zodat wij de cursus ook in andere Afrikaanse landen kunnen gaan geven.
Wij zijn zo blij met de ontwikkelingen. God opent nieuwe deuren voor ons.