Als ik Jozef was..

Geplaatst op: 14 juni 2021

Als ik Jozef was…..

Jozef was bijzonder. Hij ontving mooie dromen toen hij nog heel jong was. Hij droomde dat zijn familie voor hem zou buigen. Dat is nog eens een droom! Misschien heeft Jozef wel gedacht: En nu maar hopen dat deze dromen snel uitkomen….

Wij kennen het eind van het verhaal, maar ook het héle stuk ertussen. Het duurde enorm lang voordat de broers van Jozef eindelijk voor hem neerbogen. Tussen het ontvangen van de droom en het uitkomen zaten heel veel jaren. Tijd waarin Jozef slaaf werd,  vals beschuldigd werd en in de gevangenis kwam. En daar in de gevangenis ontmoet Jozef de schenker en de bakker. Deze mannen hebben allebei een droom gehad en Jozef kan aan hun uitleggen wat de dromen betekenen.

 Als ik Jozef was… had ik gezegd: “Oh ja lang geleden heb ik ook eens een dromen gehad. Dat waren hele mooie dromen. Maar er is niets van terecht gekomen. In plaats dat mensen voor mij buigen zit ik in de gevangenis. Ik geloof niet in dromen en leg ze ook niet meer uit. Mijn eigen dromen komen niet uit, dus van jullie vast ook niet..”

Maar Jozef doet dat niet. Hij legt de dromen van de schenker en de bakker uit. Jozef, de jongen die aan zijn vader alles verklikte wat zijn broers deden. Die voorgetrokken werd,  een verwend mannetje was. Jozef die aan het opscheppen was dat hij gedroomd had dat zijn broers voor hem zouden buigen.

De dromen die hij had gekregen klopten. Maar God wilde Jozef ‘klaar stomen’  voor zijn taak als onderkoning. Hij veranderde Jozef van verklikker, opschepper en verwend mannetje naar een geduldige, liefdevolle, man, zonder wrok.

In 2013  kwamen wij voor het eerst in Afrika. En toen we daar rondliepen wisten we allebei: Dit is de profetie.. Twintig jaar daarvoor, ja je leest het goed, TWINTIG jaar, gaf God ons een woord dat er een deur open zou gaan naar Afrika. We waren heel enthousiast over het woord. Wij waren klaar om te gaan. Alleen dacht God daar een beetje anders over. Ik had het idee, dit kan ik. Stuur mij maar naar Afrika. Maar Gods plan voor mij was dat ik een ‘moeder’ zou zijn voor héél veel mensen over de wereld.

Nou dat is toch prachtig zou je zeggen. Dat is het ook. Maar om een goede ‘moeder’ voor deze mensen te kunnen zijn moest ik nog wel wat veranderen. Jaren gingen voorbij waarin ik mocht leren hoe het is om de vrouw  te zijn zoals God het had bedoeld. En pfff wat heb ik vaak gedacht…het woord klopt niet, het komt vast niet goed. Toch kan ik oprecht zeggen. Goed dat God gewacht heeft. Anders was ik voor heel veel mensen niet de ‘moeder’ geweest die God voor ogen had.

Velen van ons hebben wel eens een woord van God ontvangen, door een profetie, een Bijbeltekst, een droom. En je weet zeker, dit was van God. Maar je wacht al zo lang…

Jozef werd onderkoning en ik ben al heel vaak in Afrika geweest. Soms moet je lang wachten. Maar neem deze tijd zodat je er straks helemaal voor kan gaan.

Als ik Jozef was…..dan wil ik leren om te wachten.

Over de schrijver

Deel dit artikel

Onze laatste artikelen

Een klein gebaar

Sinds een tijdje kom ik met regelmaat in de sportschool. Jammer dat ik jullie applaus niet kan horen.. Maar om fit te blijven, moest ik er toch aan geloven. Dus