Bijbelse karakters en hun lessen voor ons: Marta en Maria.

Geplaatst op: 7 juni 2024

Onderweg ging Jezus een dorp in, waar een vrouw die Marta heette Hem in haar huis ontving. Haar zuster Maria ging aan de voeten van de Heer zitten en luisterde naar zijn woorden. Maar Marta werd helemaal in beslag genomen door de zorg voor haar gasten. Ze ging naar Jezus toe en zei: ‘Heer, kan het U niet schelen dat mijn zuster mij al het werk alleen laat doen? Zeg tegen haar dat ze mij moet helpen.’ De Heer antwoordde: ‘Marta, Marta, je bent bezorgd en maakt je druk over veel dingen, maar slechts één ding is nodig. Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen.’ Lucas 10:38-42.

Jezus sprak in veel verschillende plaatsen en was dus vaak op reis. Daarom had Hij vaak onderdak nodig. In Bethanië, een klein plaatsje niet ver van Jeruzalem, mag Jezus verblijven in het huis van Marta. Hier geeft Hij onderwijs. Marta is druk bezig om voor haar gasten te zorgen, terwijl haar zus Maria kiest om aan de voeten van Jezus te zitten en naar Hem te luisteren.

Jezus kwam op bezoek bij Marta. Wat zou jij doen? Ik weet het wel: ik zou mijn huis schoonmaken, zorgen dat alles netjes is, boodschappen doen en waarschijnlijk net als Marta rondrennen om ervoor te zorgen dat iedereen genoeg te eten of drinken heeft. Marta deed dit ook. Zij had waarschijnlijk heel goede bedoelingen en wilde iedereen graag gastvrij ontvangen. En terwijl Marta druk bezig is in de keuken, zat Maria naar Jezus te luisteren.

Marta begreep er niks van. Zij was hard aan het werk en haar zus liet haar al het werk alleen doen. In plaats van Maria om hulp te vragen, gaat Marta naar Jezus toe. Hij zal Zich zeker ook zorgen maken dat Maria haar alleen de gasten laat verzorgen. Maar Jezus’ antwoord is niet wat zij verwacht: ‘Marta, Marta, je bent bezorgd en maakt je druk over veel dingen, maar slechts één ding is nodig. Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen’.

Dit verhaal laat niet zien dat dienstbaarheid niet belangrijk is. Jezus kon vast ook waarderen dat Marta haar best deed om het iedereen naar de zin te maken. Maar tegelijkertijd leert Jezus haar dat het ook goed is om prioriteiten te stellen. Dat er maar één ding echt belangrijk is: relatie met God. Dat je soms even mag stoppen met rennen en werken en aan Zijn voeten mag zitten. Naar Hem mag luisteren. Bij Hem zijn.

In onze drukke levens is het makkelijk om altijd maar door te gaan. We willen wel tijd met God doorbrengen, maar er moet ook nog van alles gebeuren. Daardoor schiet tijd met God doorbrengen er vaak bij in. Jezus zegt dat het deel dat Maria gekozen heeft het goede deel is en al het andere is daaraan ondergeschikt. Als we ons éérst bij Hem opladen, doen we het niet meer vanuit onze eigen energie en kracht, maar vanuit die van Hem. En als we opgeladen zijn, kunnen we ook weer uitdelen. Maar maak eerst een prioriteit van tijd met Hem.

Over de schrijver

Deel dit artikel

Onze laatste artikelen

Een klein gebaar

Sinds een tijdje kom ik met regelmaat in de sportschool. Jammer dat ik jullie applaus niet kan horen.. Maar om fit te blijven, moest ik er toch aan geloven. Dus

Pinksteren

Nadat Jezus op stond uit de dood bleef Hij nog 40 dagen bij zijn discipelen. Hij vertelde hen over Gods Koninkrijk en vertelde hen dat er een helper zou komen, de Heilige Geest. Hier zouden