De sluier is weg

Geplaatst op: 30 maart 2023

De sluier is weg, het is Pasen!

Toen ik trouwde met Erik wilde ik graag, naast een mooie jurk, ook een sluier. Helaas paste een sluier niet zo mooi bij mij. Gelukkig ben ik vaak getuige geweest van bruidjes met een prachtige sluier. En die sluier….dat is niet zomaar. Volgens de traditie mogen de bruid en bruidegom elkaar niet zien, voordat ze getrouwd zijn. Daarom draagt de bruid een sluier voor haar gezicht op het moment dat ze naar het altaar loopt. Wanneer het bruidspaar officieel getrouwd is, mag de kersverse echtgenoot de sluier optillen en zijn bruid kussen. Nadat de sluier ‘weggehaald’ is en het verbond gesloten is er plek voor een hart/liefdesrelatie.

Leuk verhaal, maar wat heeft dit met Pasen te maken?

Bij het maken van de tabernakel gaf God de volgende opdracht: ‘Er moet scheiding komen tussen het heilige en het heilige der heiligen’. Een scheiding tussen God en de mens. Door de zondeval was deze scheiding er gekomen. Geen directe toenadering tot God. Geen levende hart relatie met God. Het voorhangsel was een terugkerende herinnering dat er door de zonde geen weg was tot de Vader. Er was geen toegang tot de Tegenwoordigheid van God.

God had daar verdriet van. Dit was en is niet Zijn hart. Gods hart is relatie. Het verlangen van God was een open ‘weg’. En die weg was en is Jezus. Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven.

Nadat Jezus aan het kruis was gestorven gebeurde er iets prachtigs. Het voorhangsel van de tempel scheurde van boven tot onder in tweeën. Jezus was het voorhangsel dat naar het Heilige der Heiligen leidde en dankzij Zijn dood en Zijn opstanding hebben wij nu vrij toegang tot God.

Jezus is gestorven om de sluier te verwijderen, die tussen ons en de echte tegenwoordigheid van God instond. Jezus heeft de ‘sluier’ weggehaald door Zijn dood en opstanding. Er is ruimte voor een intieme relatie met God. Er ligt altijd een uitnodiging op de ‘deurmat’ van je leven om te mogen komen. Pak die uitnodiging op en ga naar God toe.

Hij wacht op jou!

Gezegende Paasdagen.

Over de schrijver

Deel dit artikel

Onze laatste artikelen

Een klein gebaar

Sinds een tijdje kom ik met regelmaat in de sportschool. Jammer dat ik jullie applaus niet kan horen.. Maar om fit te blijven, moest ik er toch aan geloven. Dus