De vijfde gast aan jouw tafel?

Geplaatst op: 23 december 2021

Het is bijna kerst…

En van alle schermen spatten de reclames over gezelligheid, samen zijn en gezellig tafelen je tegemoet. Kerst is zo’n gezellige tijd. Dat hoor ik mensen vaak zeggen. En om eerlijk te zijn, ik zeg het ook en vind het ook.  Ik doe er dapper aan mee om het gezellig te maken. Maar wat maakt het dan zo gezellig ?

Licht(jes) en samen zijn…woorden die eruit springen in deze tijd van het jaar. En dat is nu precies waar het om draait. Jezus is het Licht der wereld. Hij kwam in een donkere tijd om Zijn Licht te laten stralen. Iets persoonlijker?

Jezus wil over jouw persoonlijke situatie Zijn licht laten schijnen. Soms kan het zo donker om ons heen zijn. Geen idee hoe je verder moet. Je maakt je zorgen over jouw situatie, je familie. Maar Jezus kwam om Zijn licht over deze situatie, over jou te laten schijnen.

Samen zijn. Jezus kwam op aarde om de relatie tussen God en mens te herstellen. Iets persoonlijker?

Jezus wil dicht bij jou zijn, zodat er relatie kan zijn met God als Vader. Veel dichterbij en persoonlijker dan één maaltijd aan een mooi gedekte tafel. En niet alleen met kerst, maar elke dag, het hele jaar.

In de tijd dat Jezus geboren zou worden, bedachten mensen van bovenaf een wet waaraan iedereen zich moest houden. Je moest op weg gaan naar je geboortestad. Of je wilde of niet. En Jezus wordt geboren in die ‘donkere’ tijd. Jezus’ licht brak door alle wetten en regels heen en bracht verandering. De herders die in het donker in het veld waren, schrokken van het licht van de engel. Het Licht was gekomen. Er staat in Lucas 2 dat de herders terug gingen (naar hun schapen) en dat zij God aan het prijzen en danken waren. Ze gingen terug naar hun plek in het veld. Daar was niets veranderd. Maar zij waren veranderd omdat ze een ontmoeting met Jezus, Het licht, hadden gehad.

De wijzen vonden Jezus na een lange zoektocht. In Mattheus staat dat zij vervuld werden met diepe vreugde. Er was niets veranderd in hun situatie, ze moesten zelfs via een andere route naar huis om Herodes niet tegen het lijf te lopen. Maar zij waren veranderd, ze waren ‘samen’ met Jezus geweest.

En nu? Vandaag bedenken mensen van bovenaf regels waaraan iedereen zich moet houden. Maar Jezus’ licht breekt door alle wetten en regels heen en wil verandering in jouw persoonlijke leven brengen. Misschien verandert niet meteen onze situatie. Maar wij veranderen als wij ‘samen’ met Jezus tijd doorbrengen.

Jezus kwam naar de aarde, niet om ons een fijn gevoel met kerst te geven. Maar Hij had een doel. En dat doel was jij! En dat ben je nog steeds. Niet alleen met kerst, maar elke dag. Het hele jaar. Mag Jezus jouw ‘vijfde’ gast met kerst zijn?

Fijne feestdagen!
Liefs, Esther

Over de schrijver

Deel dit artikel

Onze laatste artikelen

Namen: De namen van God II

God heeft een heleboel namen. Waarom zoveel namen voor God? Alle namen van God zeggen iets over Hem, over Zijn karakter. Veel van ons kennen veel namen van God en

Namen: De namen van God

In een vorig blog vertelde ik wat mijn naam betekende en hoe de naam van Simon veranderde in Petrus. Hoe God ons bij onze persoonlijke naam kent en dat Hij

Namen: wie ben ik?

Er is niemand die ik ken die geen voornaam heeft. Echt iedereen die ik ken heeft een naam. En dat is handig, want als ik bijvoorbeeld tegen mijn man Erik