Er is een tijd voor..

Geplaatst op: 30 juni 2021

Er is voor alle dingen een moment en voor alle dingen onder de hemel is er een tijd – Prediker 3:1

“Je leeft maar één keer, dus je moet er alles uithalen. Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen”. Het zijn quotes die we allemaal kennen. En als je het zo hoort, klinken ze mooi. Leef je leven, geniet er van. Toch impliceren deze quotes ook dat we zelf altijd invloed op ons leven hebben. Dat het leven altijd mooi kan zijn, zo lang je er zelf iets aan doet. En hoewel een positieve instelling en dankbaarheid je een heel eind brengen, denk ik ook dat het leven soms niet maakbaar is.

Soms schijnt de zon even niet. Zijn er in het leven helemaal geen slingers om op te hangen. En dat betekent niet dat jij of ik iets verkeerd hebben gedaan. Dat we niet genoeg ons best hebben gedaan, of hebben gefaald. Deze momenten horen ook bij het leven.

Een van de quotes die mijn leven bepaalde was: “opgeven is geen optie”. Een mooie quote, die mij ook regelmatig een duwtje in de rug gaf om toch door te zetten als het even lastig werd. Die gedrevenheid kan heel goed zijn en je ver brengen. Maar wat doe je als je even niet meer verder kunt? Voor mij was dat lange tijd geen optie. Stoppen voelde als falen. En je raadt het al, dat was geen optie.

Tot ik een tijdje geleden werd stilgezet. Door een aantal gebeurtenissen werd ik gedwongen om stil te staan en te kijken naar mijn leven. Voor mij hadden stoppen en stilstaan een negatieve betekenis. Tot God heel duidelijk tegen mij zei dat het goed was om even stil te staan. Te rusten. Tijd te nemen. Het is wat God zelf deed op de zevende dag na het creëren van de wereld. Het is wat Jezus regelmatig deed tijdens Zijn tijd op aarde.

In Prediker 3 zegt God duidelijk dat er voor alles een tijd is. In ons leven hebben we verschillende seizoenen. Seizoenen van bloei, succes en blijdschap. Maar ook seizoenen van verdriet, pijn of verlies. Het hoort erbij. Nergens staat dat we dit kunnen tegengaan door meer ons best te doen, door een stapje harder te lopen of ergens een slinger op te hangen. We krijgen allemaal met deze seizoenen te maken en dat is geen falen.

En juist in die tijden van rust en stilstaan krijgen of ontvangen we mooie nieuwe inzichten. Nieuwe richting. Nieuwe energie. Want ook dat is wat God voor ons wil doen.

Het leven is een feestje. En wij mogen er alles uithalen wat erin zit. Maar we mogen soms ook zeggen: “het is nu even genoeg”. Dit is mijn seizoen van rust. Wat een feest!

Over de schrijver

Deel dit artikel

Onze laatste artikelen

Een klein gebaar

Sinds een tijdje kom ik met regelmaat in de sportschool. Jammer dat ik jullie applaus niet kan horen.. Maar om fit te blijven, moest ik er toch aan geloven. Dus

Pinksteren

Nadat Jezus op stond uit de dood bleef Hij nog 40 dagen bij zijn discipelen. Hij vertelde hen over Gods Koninkrijk en vertelde hen dat er een helper zou komen, de Heilige Geest. Hier zouden