Goede emoties

Geplaatst op: 1 september 2022

Wat een bijzondere maand was de maand juli voor mij. Voor heel veel mensen is deze maand bij uitstek DE vakantiemaand. Lekker weg in eigen land of ver daarbuiten. Nergens aan denken, nou ja, bijna nergens aan denken.. En dat is heerlijk en goed. Je telefoon moet ook opgeladen moet worden, want met een lege telefoon doe je nu eenmaal weinig. Zo is het ook goed jezelf weer op te laden. En een mooie omgeving en even rustig aan doen, helpt daar enorm bij.

Voor mij was het dit keer een bijzondere maand. De maand begon met een trouwerij van twee heel lieve, bijzondere mensen. En ik mocht hen trouwen. Wat een eer, wat leuk en bijzonder. Maar ook, wat een verantwoordelijkheid. Maar Esther, je spreekt toch wel vaker? Klopt, maar een trouwdienst is geen dienst die je de volgende keer dan maar beter doet. Dat geeft net wat extra druk. Maar het was fantastisch om te mogen doen. En gelukkig was het bruidspaar ook heel blij.

Nog nagenietend van deze mooie en prachtige dag, kwam ik terecht in de wereld van loslaten en rouw, omdat een heel dierbaar iemand overleed. Mijn emoties zijn in een paar weken tijd behoorlijk heen en weer geslingerd. Alle emoties liepen door elkaar heen. Mag ik als christen wel zoveel emotie hebben? Emoties die ik soms goed kan controleren, maar soms met mij op de loop lijken te gaan. Emoties horen bij ons, bij mij, bij het leven. Ik ben blij met emotie.

Als ik in de bijbel lees vind ik veel emoties. Verdriet en blijdschap, lees bijvoorbeeld de Psalmen maar eens. Ik vind dat persoonlijk een boek vol emotie. Boosheid en verdriet van Jezus als Hij de tempel ‘schoonveegt’. Maar ook Zijn blijdschap als de discipelen terug komen van hun ‘missie’ en vertellen wat er allemaal gebeurd is.

Emoties horen bij het leven, bij ons en ze zijn niet verkeerd. Iemand zei eens: ‘Emoties zijn gevoelens die in beweging zijn.’ Jezus was op aarde een mens zoals jij en ik en Hij kende gevoelens en emotie. Alleen wist Jezus op een goede manier met alle emotie om te gaan. Jezus liet Zijn emotie niet de boventoon voeren, maar Zijn relatie met de Vader. Dit is het voorbeeld dat Hij laat zien aan ons. Wij zijn geschapen tot eer van God. En alles wat we doen mag zijn tot eer van God.

Breng iedereen terug die bij Mij hoort. Ik heb hen gemaakt tot Mijn eer. Jesaja 43:7

Dat geldt dus ook voor mijn emoties. Als ik mijn emoties laat zien ben ik kwetsbaar en ik mag mens zijn in al mijn kwetsbaarheid. Maar mijn emoties zijn er niet om te bepalen wat ik doe. Ik wil graag leren dat Jezus Mijn voorbeeld is en dat God en de Bijbel laten zien hoe ik in alle situaties mag reageren. En dat is echt niet emotieloos, Jezus was vol van emotie. Hoe wil God dat ik reageer en niet hoe willen mijn emoties dat ik reageer.

Soms met een lach en dan weer met een traan…..ik mag leren om mijn kwetsbaarheid te laten zien en tegelijkertijd te leven tot eer van God.

Over de schrijver

Deel dit artikel

Onze laatste artikelen

Een klein gebaar

Sinds een tijdje kom ik met regelmaat in de sportschool. Jammer dat ik jullie applaus niet kan horen.. Maar om fit te blijven, moest ik er toch aan geloven. Dus

Pinksteren

Nadat Jezus op stond uit de dood bleef Hij nog 40 dagen bij zijn discipelen. Hij vertelde hen over Gods Koninkrijk en vertelde hen dat er een helper zou komen, de Heilige Geest. Hier zouden