Hemelvaart

Geplaatst op: 12 mei 2021

Vandaag is het Hemelvaart. Voor veel mensen een fijne extra vrije dag. Een lekker lang weekend. Maar Hemelvaart is natuurlijk meer dan een vrije dag. Wat betekent Hemelvaart voor mij? Met kerst en Pasen weet ik precies waarom die dagen speciaal voor mij zijn, maar over Hemelvaart dacht ik niet altijd zo lang na. Toch heeft ook Hemelvaart een bijzondere betekenis voor ons.

Nadat Jezus was opgestaan uit de dood bleef Hij nog 40 dagen op aarde. Na deze 40 dagen ging Jezus met zijn discipelen naar de Olijfberg. Hij zegende hen en gaf hen de opdracht om over heel de wereld over Hem te vertellen. Hij vertelde hen dat Hij weg zou gaan, maar Hij gaf hen ook de belofte dat ze er iets heel moois voor terug zouden krijgen.

Ik kan mij zo voorstellen dat de discipelen niet heel blij waren met dit verhaal. Kun je je voorstellen. Ze trokken al lang met Jezus op. Hadden veel van Hem geleerd en met Hem meegemaakt. En toen kwam het moment dat hun vriend stierf. Verschrikkelijk, verdrietig. Maar, 3 dagen later was er geweldig nieuws. Jezus leefde! En in de 40 dagen daarna mochten ze weer bij Hem en met Hem zijn. Het leven was weer zoals het moest zijn. En toen vertelde Jezus dat Hij weer terugging naar de hemel.

Ik kan de gedachten van de discipelen bijna raden. “Serieus? We zijn net weer lekker bezig en nu gaat U weg? Maar waarom? U doet hier op aarde toch geweldige dingen?” Daar waar Jezus kwam, was een klein stukje hemel op aarde, las ik laatst. Maar toch zei Jezus dat het beter was als Hij zou gaan, zodat de Helper zou kunnen komen. De Helper die altijd bij ons is. Degene die ons overtuigt, ons inzicht biedt en ons leidt.

Jezus kon op aarde maar op één plek tegelijk zijn. Maar God wilde iets voor ons allemaal. En met de Heilige Geest, woont Jezus in ons allemaal. Waar wij ook komen, daar is Hij. Waar Jezus eerst een klein stukje hemel op aarde bracht, mogen wij dat nu allemaal doen. Met de Heilige Geest als onze helper. Nu mogen wij de geweldige dingen doen die Jezus ook deed. Jezus ging terug naar de hemel, zodat wij, samen met Hem, de hemel op aarde mogen brengen 🙂

Over de schrijver

Deel dit artikel

Onze laatste artikelen