Ik zal er zijn

Geplaatst op: 29 januari 2021

Toen antwoordde God hem: ‘IK BEN DIE ER ZAL ZIJN’ – Exodus 3:14

De eerste maand van 2021 zit er alweer bijna op. Het jaar waar we allemaal reikhalzend naar uit hebben gekeken. Het jaar wat verandering en vernieuwing moet gaan brengen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar tot nu toe vind ik de nieuwsberichten in 2021 nog niet erg positief. Ik vraag mij af hoe het verder moet. Het voelt als een grote uitdaging en ik kan daar onzeker van worden. Middenin al mijn vragen moest ik denken aan het verhaal van Mozes.

Maar Mozes zei: ‘Stel dat ik naar de Israelieten ga en tegen hen zeg dat de God van hun voorouders mij gestuurd heeft, en ze vragen: “Wat is de naam van die God?” Wat moet ik dan zeggen?’ Toen antwoordde God hem: ‘Ik ben die er zal zijn. Zeg daarom tegen de Israelieten:”IK ZAL ER ZIJN” heeft mij naar u toegestuurd”  – Exodus 3:13-14.

Toen God aan Mozes verscheen in de brandende doornstruik (Exodus 3:2), om hem naar Egypte te sturen om Gods volk daar weg te halen, was Mozes ook onzeker. Wie was hij dat God dit van hem vroeg? Dit kon hij toch niet? En als hij dan ging, wie moest hij dan zeggen wie hem gestuurd had?

God stelde zichzelf aan Mozes voor in de vorm van een werkwoord. “IK zal er zijn”. Wat een mooie belofte! God stelt zich hier niet voor met een naam die al Zijn kracht toont, die laat zien waar Hij allemaal toe in staat is. Een bizarre naam waarvan mensen gelijk denken ‘Pfoe, dat zal wel iemand zijn’. God kiest voor een naam waarbij mensen Hem zullen herkennen aan wát Hij doet. God stelt zich voor als een belofte, Ik zal er zijn. Tegelijk zegt de naam ook iets over wie God is. God zijn grootste doel is niet om heel de wereld te tonen wat voor kracht Hij heeft, wat Hij allemaal kan. Veel liever wil Hij dat wij weten dat Hij van ons houdt, dat Hij er voor ons is, dat we naar hem toe mogen komen. Dat hij relatie met ons wil.

Als je het verhaal van Mozes verder leest, dan weet je dat God Zijn naam eer aan doet. God is aanwezig tijdens al Mozes’ zijn taken. Hij is bij Zijn volk tijdens hun uittocht, op weg naar een beter bestaan. Hij is de betrouwbare aanwezigheid elke dag opnieuw.

En zo wil hij als betrouwbare aanwezigheid ook in ons dagelijks leven zijn. De betekenis van Zijn naam wordt elke dag opnieuw weer duidelijk. Hij is bij ons.

Hoe dit jaar gaat lopen kunnen we niet voorspellen. Maar één ding staat vast. God is erbij. Welke uitdaging er ook komt, waar je ook doorheen gaat. God is ‘IK ZAL ER ZIJN’. Nu, vandaag, morgen en over 10 jaar nog steeds.
Ik wens je voor 2021 toe dat je ‘IK ZAL ER ZIJN’ heel dichtbij mag ervaren.

 

Over de schrijver

Deel dit artikel

Onze laatste artikelen

Namen: De namen van God II

God heeft een heleboel namen. Waarom zoveel namen voor God? Alle namen van God zeggen iets over Hem, over Zijn karakter. Veel van ons kennen veel namen van God en

Namen: De namen van God

In een vorig blog vertelde ik wat mijn naam betekende en hoe de naam van Simon veranderde in Petrus. Hoe God ons bij onze persoonlijke naam kent en dat Hij

Namen: wie ben ik?

Er is niemand die ik ken die geen voornaam heeft. Echt iedereen die ik ken heeft een naam. En dat is handig, want als ik bijvoorbeeld tegen mijn man Erik