Namen: wie ben ik?

Geplaatst op: 18 januari 2023

Er is niemand die ik ken die geen voornaam heeft. Echt iedereen die ik ken heeft een naam. En dat is handig, want als ik bijvoorbeeld tegen mijn man Erik vertel dat ‘Judith’ heeft gebeld, weet hij meteen over wie het gaat.

Het hebben van een naam stamt uit de middeleeuwen. Het geven van namen ging helaas niet met romantiek gepaard. Dit werd namelijk ingevoerd voor het betalen van belastingen. Iedereen moest zich toen met een naam verplicht laten registreren. Voornamen bestaan al sinds mensenheugenis, al lang voor de Middeleeuwen.

Mijn naam is Esther. Dit is een bekende naam uit de bijbel en houdt verband met het Perzische woord ‘isjitar’, wat betekent: ster of lieflijke jonkvrouw. Persoonlijk vind ik dat best een mooie betekenis. Had veel slechter gekund. In 2022 kregen 49 meisjes die geboren werden de naam “Esther”.

Een naam is iets heel persoonlijks. Het duidt aan dat het over jou of mij gaat. Mensen hebben bij een naam vaak meteen een beeld. Dat is in de bijbel ook zo. Iedereen kent ‘Petrus’. En als je het verhaal kent, heb je er waarschijnlijk ook meteen een beeld bij. In Mattheus wordt voor de eerste keer over hem gesproken: “Simon, die Petrus genoemd wordt.” Op dat moment heette Petrus nog Simon. Simon is een jongensnaam die waarschijnlijk de Griekse vorm is van de Hebreeuwse naam Simeon. Dat betekent ‘luisteren of verhoren. Je legt je oor te luisteren naar wat anderen zeggen.’ Petrus is een jongensnaam die komt van het Griekse petra. Dit betekent ‘rots, een symbool van vastheid en betrouwbaarheid.’

Jezus zag in Simon wat hij zelf nog niet zag. Jezus zag in hem iemand die sterk en betrouwbaar was. Daarom veranderde Hij de naam van Simon. Simon zag zichzelf als iemand die altijd luisterde naar wat anderen (over) hem zeiden. En waarschijnlijk handelde hij daar ook naar. Jezus zag echter heel wat anders. Hij veranderde daarom Simons’ naam in Petrus; de rots. Stabiel, iemand die weet wat hij wilt.

Ik weet niet hoe jullie allemaal heten en welke namen er misschien ten onrechte over je zijn uitgesproken. Maar de naam die God over je uitspreekt is je echte naam. Dat is de waarheid. Jij bent niet hoe anderen je zien, maar hoe God je ziet. Je kunt pas echt veranderen als je weet wie je bent. Er zitten kansen en mogelijkheden in jou!

Simon ging van ‘zijn oor laten hangen naar anderen’, naar ‘de Rots’, iemand die sterk en stabiel is. Jij mag veranderen van hoe jij naar jezelf kijkt, naar hoe God naar je kijkt en jou noemt! ‘Mijn geliefde kind.’

Over de schrijver

Deel dit artikel

Onze laatste artikelen

Namen: De namen van God II

God heeft een heleboel namen. Waarom zoveel namen voor God? Alle namen van God zeggen iets over Hem, over Zijn karakter. Veel van ons kennen veel namen van God en

Namen: De namen van God

In een vorig blog vertelde ik wat mijn naam betekende en hoe de naam van Simon veranderde in Petrus. Hoe God ons bij onze persoonlijke naam kent en dat Hij

Mijn God is zo groot

“Mijn God is zo groot. Zo sterk en zo machtig. Er is niets wat Hij niet kan doen” Dit liedje klonk de afgelopen tijd vaak bij ons door het huis.