Wachten

Geplaatst op: 19 mei 2021

Wat is wachten? Ik heb het opgezocht: wachten betekent op dezelfde plaats of in dezelfde situatie blijven tot er iets gebeurt of tot iemand komt.

In dezelfde situatie blijven, dat is herkenbaar. Pas was ik in de Hema en stond te wachten om af te rekenen. De mevrouw voor mij nam, in mijn optiek, alle tijd om af te rekenen en in te pakken. Ik bleef voor mijn gevoel héél lang in dezelfde situatie, namelijk wachten. Mijn houding was: Ik hoop dat er snel iets gebeurt, dat deze mevrouw opschiet en ik éindelijk aan de beurt ben.

Geduld is niet mijn sterkste kant en wachten is dus geen favoriet onderdeel van mijn dag. Toch wachten we met z’n allen wat af. Maar hoe wacht ik? Hoe is mijn houding? Om eerlijk te zijn is mijn houding in het wachten niet altijd heel goed. Vooral als het niet helemaal gaat zoals ik voor ogen had.

Als Jezus naar de hemel gaat, zegt hij tegen de discipelen: “Ga niet weg uit Jeruzalem, maar blijf daar wachten tot de belofte van de Vader, waarover jullie van mij hebben gehoord, in vervulling zal gaan” (Hand. 1:4). En wachten moesten ze, ook langer dan een paar minuten, zelfs langer dan een paar dagen… Maar hun houding tijdens het wachten is iets waar ik van kan leren.

“Vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed” (vers 14). Mmm een zinnetje waar ik graag overheen lees. De houding van de discipelen tijdens het wachten had verwachting, ze wisten dat er iets ging komen. Jezus had het hen beloofd. Vurig dus. En op een andere plek staat dat ze God gingen prijzen. Dit was de manier waarop zij aan het wachten waren. Ze mopperden niet dat Jezus hun in de steek had gelaten, dat ze hier nu maar zaten en moesten wachtten. Op wat dan? Nee, ze waren verwachtingsvol, vol hoop en blijdschap. Ze wisten zeker dat er iets ging komen.

En dan wordt de belofte werkelijkheid. Met wind en vuur komt de Heilige Geest. Hun wachten wordt beloond. Ze ontvangen de Heilige Geest. Kracht, om verder te gaan, nu Jezus niet meer bij hen is.

Geloof ik ook dat als God iets aan mij belooft, dat het gaat gebeuren? En hoe wacht ik dan. Vol verwachting ? Of mopperend en klagend omdat het even op zich laat wachten?

Gelukkig is het nu niet nodig om te wachten tot de Heilige Geest gaat komen. Of tot het Pinksteren is. Voor ons kan het elke dag Pinksteren zijn. De Heilige Geest wil graag komen om je vol te maken met zijn kracht.

Over de schrijver

Deel dit artikel

Onze laatste artikelen