Wil je een punt maken of een verschil?

Geplaatst op: 8 oktober 2021

“Wil je een punt maken of een verschil?” Dit is wat iemand vroeg aan de mensen in een preek.
Hoezo? Als ik mijn punt maak en mensen gaan daarna doen wat ik graag wil, of ze hebben, na het maken van mijn punt, ook ineens hetzelfde standpunt…dan maak ik toch verschil. En om eerlijk te zijn, ik heb vaak een heel goed punt…daar kunnen anderen nog eens een puntje aan zuigen.

Natuurlijk wil ik een verschil maken. Iets betekenen voor de mensen om mij heen. Maar er zijn ook momenten dat ik gewoon even een punt wil maken. Even aan de mensen laten weten hoe ik over de situatie denk. En helaas doe ik dat ook wel eens ongevraagd. Mijn mening doet er toe…of toch niet?

Als ik de bijbel goed lees is het Gods verlangen dat ik steeds meer op Jezus ga lijken. En dat is best een hele ‘klus’. Als ik dan lees in Mattheus 12 “Hij zal geen woordenstrijd aangaan” en in Jesaja 42 “Hij roept niet luidkeels in het openbaar”.

Hij ging dus geen discussie aan en ging niet schreeuwen om Zijn punt te maken. Okay, toegegeven dat er bij ons in het dorp ook maar weinig (lees: geen) mensen op het plein in het centrum anderen hun standpunt toeschreeuwen. Nee, wij doen het gewoon veel netter!! Wij Nederlanders staan erom bekend dat wij over alles wel een mening hebben en we laten die ook graag horen… Ik kan niet veranderen dat mensen op social media elkaar om de oren slaan met hun standpunt.

En om je punt te maken, ga je ook op andere puntjes reageren. Als ik die tijd, de tijd om mijn punt te maken nu eens ging gebruiken om een verschil te maken?? Ook al ben ik  geen BN’er of een BGN’er (bekende ‘geestelijke’ Nederlander). Ik kan een verschil maken. En of dat nu een klein verschil is of een groot verschil, als het een waardevol verschil is, is het goed.

Jij en ik kunnen een verschil maken…

Als mensen om mij heen aan mij denken, dan hoop ik oprecht dat zij niet mijn standpunt over zaken nog herinneren, maar het verschil dat ik mocht uitmaken in hun leven. Of dat nu een kort moment is of voor langere tijd.
En als ik dan toch even mijn punt mag maken. Jij en ik kunnen het verschil maken in het leven van mensen.

In Galaten 6 staat: ‘dat als wij goed doen zonder op te geven, zullen we daarvan ook de oogst zien.’ Ik wil geen geschil maken maar verschil. En wie weet komt er een ‘oogst’  van veel blije en dankbare mensen.

 

Over de schrijver

Deel dit artikel

Onze laatste artikelen

Een klein gebaar

Sinds een tijdje kom ik met regelmaat in de sportschool. Jammer dat ik jullie applaus niet kan horen.. Maar om fit te blijven, moest ik er toch aan geloven. Dus