Namen: De namen van God II

Geplaatst op: 18 januari 2023

God heeft een heleboel namen. Waarom zoveel namen voor God? Alle namen van God zeggen iets over Hem, over Zijn karakter. Veel van ons kennen veel namen van God en vaak ook nog de betekenis ervan. Elke naam van God en de betekenis staat voor een stukje van God. Van wie Hij is of wat Hij doet voor ons.

Ik vind het zo mooi dat wij allemaal soms iets anders van God nodig hebben of iets anders van God verlangen. En met alle namen van God, zegt Hij als het ware tegen jou en tegen mij: Wat heb jij nodig van Mij? Hoe wil jij dat ik mij vandaag aan jou laat zien? Niet: Het is vandaag vrijdag en jullie hebben allemaal dit nodig van Mij. Nee, God kijkt naar jou persoonlijk en vraagt: ‘Welke naam van Mij en welk stukje van Mijn karakter heb jij vandaag nodig?’ Opnieuw laat God zien dat Hij een persoonlijke God is.

Elohim: God, schepper, machtig en sterk

El Shaddai:  God Almachtig, de machtige van Jakob

Yahweh-Jireh:  De Heer zal voorzien

Yahweh-Nissi:  De Heer, mijn Banier

Yahweh-Rapha:  De Heer, mijn genezer

Yahweh-M’Kaddesh:  De Heer die heiligt

Yahweh-Tsidkenu:  De Heer, onze Rechtvaardigheid

Yahweh-Shammah:
  De Heer is hier

Yahweh-Rohi:  De Heer, mijn Herder

Yahweh-Tsevaoth: De Heer van de legermachten

Vandaag wil God zich laten zien aan jou, op een manier die jij fijn vindt en wat jij nodig hebt.

In de afgelopen weken hebben we gezien hoe bijzonder namen zijn.

  1. Hij kent je bij jouw naam
  2. Een persoonlijke God schiep een persoonlijk mens
  3. Welke naam, wat verlang je van Mij?

Over de schrijver

Deel dit artikel

Onze laatste artikelen

Namen: De namen van God

In een vorig blog vertelde ik wat mijn naam betekende en hoe de naam van Simon veranderde in Petrus. Hoe God ons bij onze persoonlijke naam kent en dat Hij

Namen: wie ben ik?

Er is niemand die ik ken die geen voornaam heeft. Echt iedereen die ik ken heeft een naam. En dat is handig, want als ik bijvoorbeeld tegen mijn man Erik

Mijn God is zo groot

“Mijn God is zo groot. Zo sterk en zo machtig. Er is niets wat Hij niet kan doen” Dit liedje klonk de afgelopen tijd vaak bij ons door het huis.