Een goede druppel

Geplaatst op: 17 januari 2022

Het is zover! Eindelijk, na twee jaar, ga ik weer naar Afrika. Maart 2020 moest ik halsoverkop uit Afrika vertrekken omdat het land waar ik was op slot ging. Toen dacht ik nog “ach als dit voorbij is gaan we gewoon terug..” Inmiddels zijn we twee jaar verder en wat is gewoon? Reizen is een uitdaging geworden en terwijl wij letterlijk in de lucht zitten, kunnen situaties op de grond alweer veranderen.

Maar we gaan ervoor. Precies twee jaar na mijn ‘vlucht’ uit Oeganda, ga ik terug. We ontvingen prachtige reacties van mensen in Afrika op ons bericht dat we er aan komen. Iemand appte ‘Welkom thuis’ en weer iemand anders, ‘ Eindelijk, we zien zo uit naar jullie komst.’ Maar het is niet alleen dat veel mensen het fijn vinden dat wij weer bij hen komen. Wij hebben iedereen ook gemist.

Toen we deze reizen naar Afrika begonnen, wist ik niet precies hoe het uit zou pakken en wat ik precies zou doen in Afrika. Eén ding wist ik wel: Ik had liefde gekregen voor dit continent gegeven. Ik deed dingen en doorstond situaties die ik niet voor mogelijk had gehouden. En ik was enthousiast. Ik wilde er voor gaan.

Totdat iemand tegen mij zei: ‘Esther, wat jij en jullie daar doen, dat is een druppel op een gloeiende plaat.’ PATS, mijn passie kletterde hard op de grond. Had het wel zin wat ik deed, of was het inderdaad een druppel op een gloeiende plaat? Er was en is veel nood in Afrika, als ik links 100 mensen help, staan er rechts 1000 te wachten. Zoveel uitnodigingen om te komen spreken, uitnodigingen om langs te komen, om hulp te verlenen. Moet ik dit wel doen?

In een gesprek met een goede vriend vertelde ik over de uitspraak. En hij zei tegen mij: Wat jij doet is niet een druppel op een gloeiende plaat, maar een druppel op de goede plaat. Jij maakt verschil. Met deze woorden was het of hij mijn passie en vreugde weer teruglegde in mijn handen.

Om mij heen hoor ik verhalen van mensen wat zij voor anderen doen. Geen spectaculaire dingen, of juist een druppel op de goede plaat? Met ‘mijn’ druppels op de goede plaat kan ik inderdaad niet heel de wereld veranderen en niet iedereen helpen. Maar ik doe wat mijn hand vind om te doen. Ik maak de wereld op die plek een stukje beter. En ik zie en hoor dat er overal druppels vallen. Druppels van zorg en liefde voor anderen.

Misschien heb jij binnenkort de kans om een goede druppel op een goede plaat(s) te laten vallen. Dan moedig ik je aan om het te doen. Misschien ben je wel teleurgesteld in woorden van mensen over jouw passie of dat iemand commentaar gaf als je ergens een goede druppel op een goede plaat(s) liet vallen. Mag ik je aanmoedigen om je passie weer op te pakken of om weer druppels van liefde en zorg op een goede plaat(s) te laten vallen.

Wat jij doet kan voor iemand anders het verschil maken. Een druppel op de goede plaat(s)!

 

 

 

 

Over de schrijver

Deel deze bemoediging

Onze laatste bemoedigingen

Verkeerd verbonden?

“Ben je een onderwijzeres?”. Ik verwachtte een helder en duidelijk “ja” op mijn vraag. Al vanaf het begin dat ik in deze dienst zat, tijdens

Tijd voor verbouwen

Mijn bidden onder constructie. Mijn gebedsleven staat in de steigers. Ik ben mijn gebedsleven aan het verbouwen.. Huh? Hoe doe je dat dan? Om eerlijk

Als een kind

Luid lachend en zingend trof ik ze aan. Mijn twee dochters. Springend op de bank. Iets wat zij bij ons thuis niet mogen doen. Maar